Prost i łatwe bułki na słodko. Wykorzystałam powidła śliwkowe. Znikają jeszcze ciepłe, bo takie są najlepsze. Przed podaniem należy posypać cukrem pudrem. W smaku przypominały mi pączki, może za sprawą skórki pomarańczowej którą dałam. Kilka sztuk zamroziłam, i odgrzałam je w piekarniku, były jak świeże. Ale mrozić należy w tym samym dniu co bułki są pieczone.
500 g mąki pszennej wrocławskiej
2 dkg drożdży
2 łyżki cukru
5 dkg masła
szczypta soli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej/ można dodać startą/
300 ml mleka
1 słoiczek powideł
1 łyżeczka oliwy
cukier puder
do posmarowania:
1 łyżka masła
Do miski wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki i kilka łyżek mleka letniego. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam do wyrośnięcia. Do reszty mleka dodaję skórkę pomarańczową, cukier który ma się rozpuścić.Masło rozpuszczam w rondelku. Do zaczynu przesiewam mąkę, dodaję mleko, masło i ciasto zarabiam mikserem, albo ręką. Musi być elastyczne. Miskę w której będzie wyrastać ciasto smaruję oliwą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do ścianek miski. Odstawiam do wyrośnięcia. Z ciasta robię wałek na desce podsypanej mąką, i dziele na 12 części. Na każdą cześć układam łyżeczkę powideł i sklejam bułeczki. Układam na blaszce na papierze i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem każdą bułkę. Piekę temp 200 stopni 25 minut góra dół. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
Chciałabym je mieć na drugie śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńna śniadanie w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują!!! Poproszę kilka!!!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)
OdpowiedzUsuńojoj pychotka!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam.
OdpowiedzUsuńJuż czuje ich zapach, :) wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńjest późno, a ja chętnie bym zjadła jedną Twoją bułeczkę:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki, a ta skórka pomarańczowa... nadaje tego wspaniałego aromatu :-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bułeczki, są p prostu pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i bardzo puchato ;) I uwielbiam śliwkowe powidła - przypomniałaś mi o zapasach ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i bardzo puchato ;) I uwielbiam śliwkowe powidła - przypomniałaś mi o zapasach ;)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :) Aż mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuń