Kolejny przepis z ramach testowania z firmą Index Food. Tym razem w ruch poszedł Sos pesto Grand’Italia z bazylią. Tworzony jest na podstawie tradycyjnej
receptury łączącej aromatyczną bazylię, z oliwek extra vergine,
zmieszanych z serami Grana Padano, Peccorino i odrobiną orzeszków
pinowych.Do marynaty użyłam Ocet jabłkowy Ponti. Idealny do mięs i ryb.
3 kawałki łososia
4 łyżki octu jabłkowego Ponti
1/2 słoiczka sosu bazyliowego Grand Italia
1 cebula
1 /2 łyżeczki majernaku
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz
1 por biała część
masło klarowane
Łososia przekładam do pojemnika, dodaję ocet winny, majeranek, pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, sok wyciśnięty z cytryny. Łososia mieszam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień każdy kawałek łososia układam na folii aluminiowej, smaruję pesto, zawijam i układam na blaszce. Wstawiam na 20 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pomidorki koktajlowe także podpiekam w piekarniku. Po kroje drobno i przesmażam na wolnym ogniu na maśle klarowanym. doprawiam solą i pieprzem. Łososia podaje z porem.
MMM... Pyszna rybka! Z takimi dodatkami to palce lizać ;)
OdpowiedzUsuńJaki soczysty łosoś, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńTo dla mnie łosoś w zupełnie nowej odsłonie. Chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słoikowe pesta :) są szybkie i idealne, gdy trzeba szybko wrzucić coś na ruszt :) A z tej firmy jeszcze nie jadłam, i w wydaniu z dzwonkiem łososia też nie.
OdpowiedzUsuńpyszny sposób na rybkę :)
OdpowiedzUsuń