Szybka sałatka na obiad albo kolacje, w której jest moc piekielna za sprawą prażonych ziaren ognistych.
Ziarenkowo mile mnie zaskoczyło mieszanką ziaren na ostro w skład której wchodzi: pietruszka, czosnek, chili, siemię lniane, słonecznik i sezam. Lubię ostrą nutę, podkreśla smak potrawy. Fanką ziaren jestem od dawna doceniałam ich walory zdrowotne i mogę chrupać je jak orzeszki.
250 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
20 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1/4 kalafiora
15 dkg boczku wędzonego
3 łyżki prażone ziarna Piekło Niebo Ziarenkowo
sól
olej
bazylia świeża
Kalafior dziele na różyczki małe i gotuje aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Fasolkę obieram, myję, kroję na trzy części strąki. Gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Boczek kroję w paski i przesmażam na patelni na odrobinie oleju, dodaję pomidorki koktajlowe i chwilę jeszcze smażę. Dodaję kalafior, fasolkę i ziarna piekło niebo. Całość mieszam.Posypuje bazylią
fasolkę uwielbiam, a wpołączeniu z ziarnami musi stanowić pyszną kompozycję!
OdpowiedzUsuńZdrowa i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńLubię Twoją kuchnię i Twojego bloga! Pysznie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa :-)
Usuńkolejny raz danie pełne kolorów i smaków :)
OdpowiedzUsuńPysznie i smacznie wygląda.Miłego piątku i całego weekendu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle kolorowo! :) Ostra nuta jest fajna, więc jestem jak najbardziej na tak :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad.
OdpowiedzUsuńdobre składniki - dobra sałatka
OdpowiedzUsuńA w Wesołej kuchni jak zwykle pysznie i kolorowo :) podobają mi się te ostre ziarenka....
OdpowiedzUsuńsałatka z fasolką jest pyszna :D za to doprawiona na ostro musi być boska! :)
OdpowiedzUsuń