Mielone ze śliwkami które sama ususzyłam. Polecam, bo są pyszne w kapuście. Śliwki są bardzo zdrowe i warto je wykorzystywać do mięsa do obiadu
mielone
500 g mielone od szynki
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
20 suszonych śliwek domowych
olej rzepakowy
1 jajko
1 bułka
1/2 szklanki mleka
6 łyżek bułki tartej
500 g kapusty świeżej
1 cebula
2 łyżki sosu pomidorowego
sól, pieprz
liść laurowy i ziele angielskie po 1 sztuce
Śliwki namaczam w wodzie i odstawiam na godzinę.Cebulę drobno kroję, czosnek też i posypuję solą żeby się zmorzyła.Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, majeranek, pieprz. Wyrabiam dokładnie formuje kulki w każdą wkładam w środek po dwie śliwki i sklejam. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na rumiany kolor.
Cebulę kroję drobno i przesmażam w garnku na oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, ziele anielskie, liść laurowy, resztę śliwek. Gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos pomidorowy. Do kapusty dodaję mielone usmażone i chwilę jeszcze duszę na wolnym ogniu około 5 minut.
ależ ciekawy przepis! do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę właśnie na inne mielone, teraz mam ciekawy przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie :) Mielone nie muszą być jak widać nudne :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie wariacje na temat kotletów mielonych. Oj, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na mielone.
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis na nudne mielone:)
OdpowiedzUsuńTo chyba Twoje pierwsze typowo jesienne, treściwe danie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smakuje nieźle. Wczoraj robiłam pieczeń z mielonego mięsa i zastanawiałam się co dać do środka, że też nie wpadłam na pomysł by dodać śliwki...
Były już jesienne dania z dynią. Moja dieta jest raczej lekkostrawna. Po prostu taka lubię i taka mi służy.
UsuńOOooo! Takich jeszcze nie jadłam, a nie ukrywam, że wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńInteresująca propozycja, nie spotkałam się jeszcze z takimi mielonymi :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńfajne urozmaicenie zwykłego mielonego :) a śliwki świetnie komponują się z mięsem :)
OdpowiedzUsuńSama suszyłaś, a w suszarce czy piekarniku, bo ja miałam ogromne nadmiary śliwek i narobiłam powideł bo nie mogłam się zdecydować w czym suszyć. Kotlety ze śliwką fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńLubię takie nadziane kotlety ;)
OdpowiedzUsuńSmakowało by mi takie danie, choc połączenie bardzo oryginalne.
OdpowiedzUsuńpolecam zajrzeć, to chyba Twoje zdjęcie...
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/kuchniaannaliberska/photos/pb.1566721223545776.-2207520000.1423236477./1580261635525068/?type=1&theater