Lekki i zdrowy obiad z dynią i kaszą w roli głównej. Moc witamin na talerzu. Propozycja dla wegan i nie tylko
2 woreczki kaszy pszennej
1/2 dyni piżmowej
1 opakowanie tofu naturalne
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
1 cukinia mała
bazylia świeża
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
olej rzepakowy
2 niecałe szklanki bulionu warzywnego
Cebule kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju, pod koniec dodaję sprasowany czosnek i kaszę i jeszcze chwilę przesmażam około dwie minuty. Wlewam trochę bulionu chwile duszę. Dodaję pokrojoną paprykę i dynię. Bulion dolewam stopniowo jak widzę że kasza go wchłonie. Pod koniec dodaję cukinię pokrojoną bo ona potrzebuje najkrócej się dusić. Na końcu dodaję tofu pokrojone. Doprawiam bazylią, gałką muszkatołową, sola, pieprzem.
Bardzo kolorowe danie:)aż chce się jeść:)
OdpowiedzUsuńzawsze bawi mnie ta nazwa kaszotto, ale oczywiście danie musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie dania. I jak podane, zwala z nóg:)
OdpowiedzUsuńTo ja jestem ,,i nie tylko '' ,uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńOj, chyba każdy by się skusił :)
OdpowiedzUsuńŚliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńmniam! kaszotto z tofu wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńMmm jakie fajne to kaszotto :)
OdpowiedzUsuńSmacznie, zdrowo, kolorowo :)
OdpowiedzUsuńLubię do Ciebie wpadać, bo u Ciebie jak zwykle same pyszności ;)
Kusząca propozycja, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńDynia super! :) a do tego jak kolorowo i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńPiękne jesienne danie :) i zdrowe.....
OdpowiedzUsuńu Ciebie zawsze takie kolorowe te dania :)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy uwielbiam. Zdrowo i kolorowo, na pewno pysznie:)
OdpowiedzUsuń