Podbił moje podniebienie i rodziny. Kurki pachniały lasem. Drożdżowe na słono idealne na wynos i do pracy. Można zrobić z innymi grzybami.
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
szczypta soli
2 dkg drożdży
3/4 szklanki letniej wody
Zaczyn
Drożdże wykruszam do miski, wlewam 4 łyżki letniej wody, dodaję 1 łyżkę mąki, szczyptę cukru i rozrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę maki, dodaję sól i resztę wody. Wyrabiam łyżką drewnianą około 5 minut. odstawiam przykryte ściereczka do wyrośnięcia.
farsz:
30 dkg kurek
1 ser camembert z papryką
10 pomidorków koktajlowych
bazylia świeża
sól, pieprz
1 łyżeczka masła klarowanego
1 garść oliwek czarnych
Kurki myję dokładnie, osuszam i przesmażam na maśle klarowanym. Doprawiam solą, pieprzem. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na dwie części. Jeżeli jest za rzadkie podsypuje mąką i wyrabiam, Blaszkę małą smaruję, i wykładam połowę ciasta dokładnie rozprowadzam. Z drugiej połowy formuje dwa wałki długie które układam do okoła blaszki. Ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Układam na nim kurki, połówki pomidorków, kawałki sera. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 35-40 minut. Ciasto podpiekam do momentu aż lekko nabierze koloru złotego. Pięć minut przed wyjęciem dodaję oliwki. Podaję z bazylią świeżą.
Kochana,czy Ty nie śpisz w nocy,tylko wymyślasz te smakołyki?Bardzo apetyczna propozycja:)
OdpowiedzUsuńŚpię , śpię i to dużo muszę spać :-)
UsuńCoś zeżarło mi komentarz:)) Madziu bardzo lubimy wszystkie pizzo podobne twory to i ten by nam bardzo smakował:) tylko z podwójnej, ba nawet z potrójnej porcji, bo wygląda pięknie i pysznie:)
OdpowiedzUsuńO rany boskie! Ślinotok na miejscu :) Dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńFocaccia w nowej odsłonie,pyszna.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś zebrałam sporo kurek :)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie - bomba!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity!
OdpowiedzUsuńPycha!! :) nic więcej nie muszę dodawać!
OdpowiedzUsuńty to wiesz jak kusić takimi wypiekami!:) w szczególności że wytrawne należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona, mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńBoskie, takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńOj, narobiłaś mi apetytu... :)
Wygląda rewelacyjnie :) Pyszności! Fajnie tu u Ciebie - obserwuję :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
łał! ciekawe! wygląda jak ciabatta!
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń_________________
a u mnie?
to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)
Fantastyczne leśne smaki :)
OdpowiedzUsuń