Frużelina z rabarbaru zrobiła furorę w moim domu. Drożdżówki zniknęły bardzo szybko. Obowiązkowo szneki muszą być z glancem. Dla tych co nie wiedzą co to znaczy to drożdżówki z lukrem po poznańsku.
1/2 kg mąki wrocławskiej
4 żółtka
1 jajko
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
5 dkg drożdży
50 g masła roztopionego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
frużelina z rabarbaru:
1/2 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
1 kisiel żurawinowy
kruszonka:
120 szklanka mąki
150 szklanki cukru
120 g masła
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 3 łyżki letniego mleka, i dwie łyżki mąki i szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam pozostałą mąkę. Dodaję żółtka i jajko ubite z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, i sól. Ciasto wyrabiam rękoma. Na końcu dodaję roztopione masło letnie i dalej wyrabiam aż ciasto dokładnie sie połączy. Przykrywam ręcznikiem i odstawiam do wyrośnięcia.
Rabarbar nie obieram , kroję go na kawałki około 2 cm, zasypuje cukrem i odstawiam aż puści sok. Odlewam sok do kubka i rozpuszczam w nim kisiel. Rabarbar podgrzewam do zagotowania i wlewam kisiel rozpuszczony, chwile gotuję całość. Odstawiam do ostygnięcia.
Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, dodaję tłuszcz i wyrabiam ręką. Na końcu dodaję cukier i dalej wyrabiam.
Ciasto drożdżowe wyrośnięte, ponownie zagniatam i dziele na porcje wielkości pączka. Ciasto roluję w wałek i zwijam w formie ślimaka. Odstawiam do wyrośnięcia. Na każdy nakładam po łyżce frużeliny, i posypuję kruszonką.
Piekę w temp 160 stopni około 30-40 minut do zrumienienia.
Drożdżówki lukruję. przepis na lukier
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie slyszalam takiej nazwy nawet :D
OdpowiedzUsuńmusi byc slodkie i pyszne :)
ale jakiej frużelina ,czy drożdzówki ?? ,hmmm....
UsuńPiękne są.
Myślę, że chodzi o,, szneki z glancem,, - też nie słyszałam :))
UsuńSzneki z glancem to nazwa drożdżówki z lukrem po poznańsku.
UsuńFrużelina to świetny wynalazek i można ją zrobić chyba ze wszystkich owoców....
OdpowiedzUsuńSzneki bardzo apetyczne...:)) i co racja to racja glanc musi być :)) ale bym zjadła jedną do kawki....
Pozdrawiam :)
Olu dla ciebie zostawię nawet dwie do kawki jak lubisz z glancem :-)
Usuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki by zabrać ze sobą na wynos:D
OdpowiedzUsuńale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z lukrem to jest to:)
OdpowiedzUsuńPysznie...z lukrem:)
OdpowiedzUsuńKwaskowy rabarbar i słodki lukier- mniam, to musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki! Super pomysł na frużelinę :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite,te Twoje drożdżówki.
OdpowiedzUsuńmmniam.. narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuńPyszne :) uwielbiam drożdżówki a jeszcze z rabarbarem to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki i podoba mi się ten pomysł z frużeliną z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuń