Wiosna na całego to i wiosennie u mnie. Jeden z lepszych torcików makaronowych które robiłam.
300 gram makaronu gniazdko 2 Czaniecki
3 jajka
130 ml mleka
3 ząbki czosnku
200 g groszku mrożonego
sól, pieprz
10 dkg sera gouda
olej rzepakowy
5 pomidorków koktajlowych
1/3 małej cukinii
1/3 tofu naturalnego
bazylia świeża
4 oliwki zielone
1 cebula czerwona
15 dkg łososia świeżego
1 łyżeczka majeranku
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Odcedzam i przelewam zimą wodą. Łososia kroję w kostkę, solę, pieprzę, dodaję 1/2 cebulki pokrojonej, majeranek i odstawiam do lodówki. Im dłużej tym lepiej przejdzie. Do miseczki wbijam jaja, roztrzepuje je, dodaję, sól, pieprz, mleko, starty ser, czosnek sprasowany. Połowę makaronu przekładam do foremki okrągłej średnica 25 cm, wykładam kawałki łososia, groszek , jedną łyżkę zostawiam do dekoracji. Wylewam połowę jaj, następna warstwa makaronu, i reszta jaj. Wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni. Po tym czasie wyjmuję, układam plastry cukinii, kawałki tofu, pomidorki koktajlowe, kwiatki z cebuli, oliwki. Wstawiam na kolejne 10 minut. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą.
uwielbiam takie dania- można wykorzystać to co nam zostało z obiadu lub to co nam zalega w lodówce:)
OdpowiedzUsuńu Ciebie Madziu jak zwykle pięknie i kolorowo podane:)
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńsuper, ja własnie szukam koncepcji na obiad
OdpowiedzUsuńWytrawnego tortu nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńjak zwykle pieknie wygada :)
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńNominuję Cię do http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/04/liebster-blog-award.html :)
Magda kusisz tymi torcikami :) będę musiała w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńPomysłowo.
OdpowiedzUsuńMałe dzieło sztuki. Uwielbiam patrzeć na takie kompozycje :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wygląda to cudnie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń