Strony

Strony

niedziela, 16 lutego 2014

Rozmarynowy kurczak piwny















1 kurczak 1,7 kg
1 opakowanie przypraw rozmarynowy kurczak z warzywni  /papryka słodka, rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek / Kamis
1 łyżeczka estragon Kamis
1 łyżeczka majeranek Kamis
1/2 łyżeczki papryka ostra Kamis
1 łyżka sosu balsmiaco
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżka sól morska Kamis
1 szklanka piwa

warzywa:
1/2 kg marchewki
4 ziemniaki
2 cebule

W miseczce przyrządzam marynatę z wszystkich przypraw sypkich. Dodaję sos balsamico, olej rzepakowy. Całość mieszam. 
Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam ręcznikami papierowymi. Dokładnie nacieram w środku i na zewnątrz marynata. Odstawiam na dobę do lodówki. Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam piwo i nadziewam na nią kurczaka. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki, cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem.
 Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak.Temp 190 stopni. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.






12 komentarzy:

  1. mmmm jak apetycznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. super, pewnie bardzo aromatyczny ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurczak jest aromatyczny ale nie tak mocno. Jest bardzo dobry :-)

      Usuń
  3. cudnie wygląda !! bardzo lubię kurczaka z butelki i ten musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dumnie stoi i jest pięknie upieczony. Zapach rozmarynu jest jednym z moich ulubionych zapachów do mięsa. Pysznie było (bo pewnie zniknął w mgnieniu oka).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację zniknął szybko, razem z warzywami które fajnie się upiekły i przeszły ziołami :-)

      Usuń
  5. Jak się pięknie upiekł:)musiał niebiańsko smakować...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda po prostu świetnie! Aż mam ochotę na kawałeczek i koniecznie z warzywkami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój teść podaje tak kurczaka ,pycha!!!.

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten przepis, jeszcze nie robiłam kuraka z piwem, ale chyba muszę to odłożyć na przyjazd jakiejś rodziny, bo na dwie osoby trochę za duża porcja :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki dostojny ten Twój kurczak:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boski kurczak! Moja mama kiedyś taki zrobiła, był przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń