Kolejny przypis w ramach tygodnia pod hasłem pieczenie bułek. Tym razem kolej na bułki włoskie z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podbiły moje serce i moich znajomych. Rozpływają się w ustach. Upiekłam ich za mało na próbę, zjedzone zostały od ręki. Bardzo fajnie sprawdziła się przyprawa Kamis do pomidorów którą dodałam do ciasta.
30 dkg mąki chlebowej typ 650
1 dkg drożdży świeżych
1/3 łyżeczki soli morskiej Kamis
1 łyżka oliwy od suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów Kamis
300 ml ciepłej wody
nadzienie:
10 dkg sera feta
10 pomidorów suszonych
25 oliwek czarnych
Przepis na 8 bułeczek, jeżeli chcemy 16 sztuk podwajamy porcję
Do miski wykruszam drożdże dodaję 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłej wody.Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Powstanie zaczyn który ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba.
Farsz:
Ser fera rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.
Fajne bułki. Wyglądają bardzo apetycznie i kuszą, by spróbować.
OdpowiedzUsuńI śniadanie gotowe:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBułeczki z nadzieniem są świetne.
OdpowiedzUsuńsuper, czy Ty codziennie pieczesz te bułki?
OdpowiedzUsuńNie codziennie ich nie piekę. Nie byłabym wstanie ich przejeść ha ha. Do tego tygodnia bułkowego przygotowywałam się od jakiegoś czasu. Piekłam buły rozdawałam i częstowałam innych :-) bułki są bardzo dobre ale ja nie mogę ich jeść tak codziennie :-)
Usuńpysznie wyglądają:d
OdpowiedzUsuńAle pyszne śniadanko :) Przepis genialny :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszły:)
OdpowiedzUsuńMadziu chętnie wypróbuję przepis, ale bez oliwek ( beee dla mnie:)
Oliwki wyrzuć dodaj bazylię jak masz albo i nie i będzie git :-)
UsuńPyszności :) z moim ulubionym nadzieniem!!
OdpowiedzUsuńgratuluję! świetny pomysł :) świetnie wyglądają
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,przepis wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNa patrzeć się nie mogę no :)
OdpowiedzUsuń