Strony

Strony

środa, 30 października 2013

Dziki ananas z krewetkami










1 ananas świeży
14 krewetek koktajlowych
1 papryczka chili żółta
1/2 papryczki chili czerwona
5 kulek mozzarelli
4 oliwki czarne
1 woreczek ryżu dzikiego
5 pomidorków koktajlowych
4 łyżki groszku mrożonego
1/2 papryki czerwonej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
2 łyżki sosu hoi-sin
szczypiorek do dekoracji
płatki nagietka ususzone
olej rzepakowy

Ananas kroję na pół, wycinam niejadalną część. Dobrze jest użyć innego noża, do wydrążenia miąższu ananasa. Ryż dziki gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z opakowaniem. Ananas grilluje na patelni grillowej, kroję na kawałki, i dodaję do ryżu ugotowanego. Groszek podsmażam na oliwie na patelni około 2 minuty, dodaję paprykę czerwoną pokrojoną. Krewetki marynuję w oliwie, dodaję chili czerwone pokrojone, sól, pieprz, oregano, bazylię. Odstawiam na godzinę do lodówki. Następnie na patelni przesmażam około po minucie z każdej strony. Do farszu z ryżu dodaję sos hoisin, chili zółte pokrojone, doprawiam solą. Farszem napełniam ananasy, dodaję krewetki, pomidorki, kulki mozzarelli, posypuję ususzonymi kwiatami nagietka. Talerz dekoruje oliwkami i chili.




7 komentarzy:

  1. Ja za ananasem nie przepadam, ale wygląda danie rewelacyjnie:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada- tylko ja poproszę coś zamiast krewetek:)
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda, bardzo pomysłowa dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz niezwykłą i pyszną wyobraźnię kulinarną.

    OdpowiedzUsuń
  5. krewetki... zjadałabym, gdyby mi je ktoś przygotował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przyjemnie się patrzy na Twoje dania :) mam ochotę na takiego nadzianego ananasa :D

    OdpowiedzUsuń