Ciasto
gofry:
2
szklanki mąki pszennej
1/3
szklanka oleju rzepakowego
250
ml wody
250
ml śmietanki kremówki
1
łyżeczka kakao czarne
1
łyżka spirytusu
Sól
szczypta
Krem
na gofry:
250
ml śmietanki kremówki
400
ml jogurtu greckiego
1
łyżka cukru waniliowego
Do
dekoracji:
30
dkg truskawek
10
dkg poziomek
Konfitura
truskawkowa:
20
dkg truskawek
2
łyżki cukru trzcinowego
Mąkę
przesiewam, dodaję wodę, następnie olej i śmietanę kremówkę, oraz szczyptę
soli, spirytus. Miksuję blenderem na puszystą masę. Ciasto musi gyć gęściejsze
niż na naleśniki. Połowę ciasta odlewam, dodaję kakao i miksuję. Odstawiam na 30
minut do lodówki. Gofrownicę smaruję olejem, rozgrzewam wylewam ciasto 2 łyżki
jasnego, 1 łyżka ciemnego. Na jednego gofra potrzeba około 3 łyżek ciasta.
Można dodać proszek do pieczenia.
Krem:
Schłodzoną
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, dodaję
jogurt grecki i mieszam dokładnie już ręką.
Konfitura:
Truskawki
myję, obieram z szypułek, kroję na plastry, dodaję cukier trzcinowy i
przesmażam na wolnym ogniu.
Gofry
podaję z kremem śmietanowo jogurtowym, truskawkami, poziomkami oraz konfiturą.
Smacznego
Wyglądają uroczo, dzieci byłyby zachwycone;)
OdpowiedzUsuńśliczne:) pycha:)
OdpowiedzUsuńJuż od dawna mnie meczą o gofry, może Twoje zrobię jako niespodziankę;-) Śliczne:-)!
OdpowiedzUsuńpyszności, ja uwielbiam gofry :)
OdpowiedzUsuńgoferki, mniami !
OdpowiedzUsuńpyszności :) jak ja dawno nie jadłam gofrów ;/ a też mi się z latem kojarzą :D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takiego gofra! :) Pycha!
OdpowiedzUsuńWesoło, kolorowo i na pewno pysznie, polecam się i zapraszam do mnie :) czekam na Pani ocenę na http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/waffles-with-strawberries-gofry-z.html#.U0FnMaK9Yb4 Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN
OdpowiedzUsuń