300 gram makaronu z pięciu zbóż
5
kostek szpinaku
20 krewetek koktajlowych mrożonych
4 łyżki groszku zielonego mrożonego
1
cebula czerwona
2
ząbki czosnku
1
papryczka chili czerwona
1
papryczka chili żółta
7
pomidorków koktajlowych
3
dkg sera feta
½
łyżeczki Bazyli suszonej
½
łyżeczki oregano
½
łyżeczki tymianku
Sól
Pieprz
2
łyżki soku z cytryny
4
oliwki czarne
4
oliwki zielone
Oliwa
Odmrażam
krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano,
bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak
zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w
piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i
groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam
zimną wodą. Szpinak wrzucam na drugą
patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie,
dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość
mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami. Smacznego
Wygląda mistrzowsko!
OdpowiedzUsuńKolorowo, apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńObłędnie to wygląda, mój chłopak, wielbiciel krewetek byłby zachwycony ;)
OdpowiedzUsuńpysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńSuper, ze uzylas zdrowszej wersji makaronu, wszystko razem wyglada pysznie i pieknie:-) Szkoda, ze nie mozna sie najesc samym patrzeniem, przychodzilabym do Ciebie na obiady:-)))
OdpowiedzUsuńa zaprosisz kiedyś na taką ucztę :D pysznie!!
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków :) na pewno by mi smakowała taka sałatka :)
OdpowiedzUsuń