1
łyżeczka kurkumy
Pieprz
kolorowy
Bazylia
prymat
Oregano
kurkumy
1
jajko
6
łyżek wody gazowanej
3/4
szklanki wody niegazowanej
1,5
szklanki mąki wrocławskiej
sól
farsz
1
puszka kukurydza i groszek mała
½
opakowania tofu
½
puszki kiełków z fasoli
1
cebula czerwona
1/5
cukini
3
pomidorki koktajlowe czerwone
10
oliwek czarnych
½
papryki czerwonej
Sól
Por
zielona część
oliwa
Ciasto
na naleśniki blenderuję. Do miski przesiewam mąkę, wlewam wodę zwykłą i
gazowaną, dodaje jajko, sól, kurkumę. Blender pozwoli nam uzyskać ładną
konsystencję ciasta. Naleśniki smażę na oliwie. Tofu marynuję w oliwie, dodaję
sól, pieprz kolorowy, bazylię, oregano. Smażę na patelni około 5 minut. Następnie
kroję je w kostkę. Do miski przekładam groszek z kukurydzą , kiełki fasoli
odsączone z zalewy. Dodaje tofu, pokrojoną paprykę czerwoną, oliwki czarne.
Całość mieszam i napełniam naleśniki farszem tworząc sakiewki. Związuje je
cienkimi paskami wyciętymi z pora. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi
tworząc kwiatka. Z cebuli czerwonej wycinam drugiego kwiata. Środek robię z
cienkich plasterków cukinii. Serca wycinam z papryki czerwonej. Oto mój pomysł
na walentynkową kolację
Fajne sa te sakiewki, ja jeszcze robię czerwone z soku buraczanegi i zielone zszpinaku :)))
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie na nowego bloga przy okazji :)
http://kosmetycznieee.blogspot.com