Strony

Strony

piątek, 29 marca 2013

Koreczki śledziowe w occie











1/2 kg płatów śledziowych solonych
3 cebule białe
3 ogórki kiszone
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 liść laurowy
½ papryki czerwonej

Do garnka wlewam wodę, ocet, wrzucam ziarenka gorczycy, ziele angielskie, sól, cukier pokrojoną w piórka cebulę. Zalewę gotuję 5 minut. Odstawiam do ostygnięcia. Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie 4 godziny. Odsączam i nadziewam każdy płat kawałkiem ogórka, papryki, cebulki z zalewy. Zwijam koreczki i spinam wykałaczką. Wkładam do zalewy octowej do słoika żeby przeszły. Odstawiam do lodówki. smacznego













2 komentarze:

  1. oj oj ale mi smaka zrobiłaś :) ja tak lubię śledziki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze brakuje mi czasu na robienie takich dobrych rzeczy jak w tym przepisie :D
    Jest taka jedna polska firma SEKO, która robi super koreczki i to jeszcze w wielu smakach :D

    OdpowiedzUsuń