1/2
kg płatów śledziowych solonych
3
cebule białe
3
ogórki kiszone
10
ziaren ziela angielskiego
1
łyżka gorczycy
5
szklanek wody
1
szklanka octu
1
łyżeczka cukru
1
łyżka soli
1
liść laurowy
½
papryki czerwonej
Do
garnka wlewam wodę, ocet, wrzucam ziarenka gorczycy, ziele angielskie, sól, cukier
pokrojoną w piórka cebulę. Zalewę gotuję 5 minut. Odstawiam do ostygnięcia.
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie 4 godziny. Odsączam i nadziewam każdy
płat kawałkiem ogórka, papryki, cebulki z zalewy. Zwijam koreczki i spinam
wykałaczką. Wkładam do zalewy octowej do słoika żeby przeszły. Odstawiam do
lodówki. smacznego
oj oj ale mi smaka zrobiłaś :) ja tak lubię śledziki :)
OdpowiedzUsuńZawsze brakuje mi czasu na robienie takich dobrych rzeczy jak w tym przepisie :D
OdpowiedzUsuńJest taka jedna polska firma SEKO, która robi super koreczki i to jeszcze w wielu smakach :D