20
dkg wątróbki drobiowej
2
pomarańcze
Sól
Pieprz
olej
2
łyżki mąki wrocławskiej
4
oliwki czarne
½
papryczki chili
Wątróbkę
myję dokładnie, odcinam tłuszczyk. Na talerz wysypuję mąkę i obtaczam każdy
kawałek wątróbki. Pomarańcze myję obieram. Z jednej pomarańczy wycinam cząstki
bez błonek. Z drugiej pomarańczy z polówki wyciskam sok. Ze skórki którą
wcześniej sparzyłam wycinam cienkie paski. Na patelni na oleju smażę wątróbkę i
dolewam sok z pomarańczy. Po koniec dodaję cząstki pomarańczy i skórkę. Papryczkę
chili kroję drobno i dodaję również. Wątróbkę solę i pieprze na końcu.
Smacznego
Mistrzostwo -cudne i smakowite :)
OdpowiedzUsuńinteresujace danie ;)
OdpowiedzUsuńWątróbkę drobiową uwielbiam, a tak podana to po prostu musi być niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńWow, ja mam co prawda swój sposób robienia wątróbki, ale jest to sposób bardziej klasyczny.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wątróbki w towarzystwie pomarańczy nigdy nie jadłam, ale bardzo mnie ciekawi ten przepis i myślę, że się skuszę.
Pozdrawiam. :)
Zachęcam do zrobienia. Ja też robiłam tylko klasycznie zawsze ale skusiłam się i nie żałuję. Jak lubisz owoce jako dodatki do dań będzie ci smakować.Cześć mojej rodziny je tylko klasycznie bo nie wiedzą co dobre :-)
UsuńBardzo lubię wątróbkę, ale nie łączyłam jej z owocami jeszcze :)
OdpowiedzUsuń