Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej
ZT Kruszwica S.A producent linii Kujawskiej ze Smakiem
Olej
kujawski pomidory, czosnek i bazyliq
2
filety z kurczaka
20
dkg szpinaku mrożonego
½
pomarańczy
3
plastry ogórka zielonego
2
liście sałaty
4
pomidorki koktajlowe
1
ząbek czosnku
1
cebula
20
dkg brukselki
6
łyżek bułki tartej
1
łyżka masła
Kawałek
sera lazur
1
jajko
0,5
kg ziemniaków
Kopytka
¾
szklanki mąki wrocławskiej
Sól
1
jajko
1
łyżeczka koperku suszonego
Pieprz
Pierś
z kurczaka rozcinam, rozbijam solę i pieprzę. Na rozgrzanej patelni na oleju
kujawskim przesmażam pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku. Dodaje szpinak mrożony
i dalej przesmażam. Doprawiam solą i pieprzem. Farsz szpinakowy nakładam na
pierś rozbitą zwijam, obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę na patelni na
oleju. Brukselkę gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i polewam bułką tartą
zrobioną z 1 łyżki masła i 1 łyżki bułki. Sałatę myję, osuszam strzępię układam
na talerzu, dodaję cząstki pomarańczy, plastry ogórka i kawałki sera lazur.
Ziemniaki obieram, gotuję i odcedzam z wody. Jak ostygną blenderuję je dodaje
jajko, sól, mąkę, koperek. Formuje wałek ciasta i odcinam szagówki. Gotuję je w
osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju kujawskiego. Dzięki niemu kopytka nie
skleją się Podaję z roladą ze
szpinakiem. Talerz dekoruję pomidorkami koktajlowymi.
piękne zdjęcia :]
OdpowiedzUsuńi pyszne danie!
Dziękuję za zgłoszenie do konkursu. Piękne zdjęcia i pyszne roladki.
OdpowiedzUsuńPozdraiwam:)