biszkopt
100
g. palmy
8 jajek,
250 gr cukru,
szczypta soli,
150 gr.mąki,
masło do formy
mąka do wysypania formy.
8 jajek,
250 gr cukru,
szczypta soli,
150 gr.mąki,
masło do formy
mąka do wysypania formy.
Krem
1 kostka masła
1 kostka palmy z
murzynkiem
5 jaj
10 łyżek cukru
Owoce
1 kiwi
30 dkg truskawek
Kilka wiśni
15 dkg borówek
15 dkg malin
1 morela
1 jabłko papierówka
1 jabłko czerwone
1 łyżeczka Kawy sypanej
Dżem z czarnej porzeczki
mały słoiczek
1/3 szklanki brandy
½ czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
14 winogron ciemnych
Płatki migdałów
Palmę
rozpuszczamy na wolnym ogniu studzimy. Na parze ubijamy jajka. Czyli do garnka
wlewamy wodę gotujemy ją, i wstawiamy do garnka miskę z jajkami. Ubijamy je na puszystą
masę i dodajemy cukier po łyżce. Miskę zdejmujemy z garnka i wstawiamy do
zimnej wody i ubijamy dalej aż ostygnie. Wsypujemy do niej mąkę, i wlewamy
tłuszcz. Delikatnie mieszamy . Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczmy w temp
180 stopni 50 minut.
Krem, jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę mikserem, można to zrobić na parze. Masło i palmę
ucieramy i dokładamy po łyżce ubitej masy z jajek.
Kawę zaparzamy w ½ szklanki
wody, studzimy i odlewamy fusy.
Każdy blat tortu nasączam
Brendy, i smaruje kremem. Drugi blat dodatkowo smaruje konfitura z czarnej
porzeczki. Boki tortu smarujemy kremem i góra tortu także. Zostawiamy trochę
kremu na wierzch tortu do zrobienia kwiatków. Tort dekorujemy owocami.
Truskawki, morele kroimy na plastry i układamy w rozetę w kwiatki. Żeby kwiatki
z owoców nam się trzymały musimy wycisnąć szprycą krem na który wbijamy
płatki kwiatków. Z jabłek wycinamy
listki. Robimy to nacinając kolejne płatki i łączymy je potem.
Czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej i dodajemy mleko. Truskawki kroimy na pół razem z listkami i
moczymy do połowy w czekoladzie. Układamy do Okoła tortu , zostawiając kawałek
na którym zrobimy słupki z kremu i ułożymy na nich maliny i borówki. Na każdą
truskawkę nakładam borówkę. Winogrona obieramy tak jakbyśmy chcieli płatki
wyciąć od góry do dołu obieramy i mamy tak około 4-5 płatków z jednego. Łączymy
je w kwiatek tak jak truskawki w formie rozety.
Z Kiwi wykrawamy plastry i dekorujemy . Z malin robię też kwiatka.
Boki tortu obsypujemy
płatkami migdałów .
Smacznego :-)
Coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort:)rewelacyjnie przystrojony.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik!:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie - zamknęłaś lato w tym torcie :)
OdpowiedzUsuń