Papryki nadziewane jaśminowym ryżem z nutą kurkumy
5 papryk czerwonych średnie
½ opakowania ryżu jaśminowego
20 dkg pieczarek
1 cebula
30 dkg mięsa mielonego z indyka
Sól
Pieprz prymat
Kurkuma prymat
1 szklanka bulionu
10 dkg sera żółtego
Pomidorki koktajlowe żółte i czerwone
Oliwki czarne
Papryczki myjemy, odcinamy kapelusze, wydrążamy środek.
Ryż gotujemy aldente około 10 minut. Pieczarki podsmażmy na patelni razem z
cebulką, dodajemy do nich mięso mielone, ryż ugotowany, ser starty na tarce, 1 łyżeczkę
kurkumy, pieprz, sól. Całość mieszamy i napełniamy papryki farszem. Układamy je
w naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Pieczemy około 50 minut. Talerz
dekorujemy oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego :-)
Mmm, jakie pyszne papryczki!
OdpowiedzUsuń