Strony

Strony

piątek, 10 lutego 2023

Leśny sernik

 Leśny sernik który  zrobiłam z owoców mrożonych. Jagody, maliny, jeżyny w nim królują. Sernik na owsiano orzechowym spodzie bezglutenowy. Trochę lata w środku zimy przyda się. :-)

 





 


spód:

100 g orzechów włoskich

100 g mąki owsianej

80 g masła

2 łyżki cukru pudru

sernik:

1 kg sera twarogowego z wiaderka

250 ml śmietanki 30 %

6 jajek wielkość M

2 budynie śmietankowe /80 g/

150 g czekolady karmelowej lub białej

1 łyżeczka esencji waniliowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego 

galaretka:

400 g jagód mrożonych

100 g malin mrożonych

100 g jeżyn mrożonych

2 łyżeczki żelatyny pełne

Spód:

Orzechy rozdrabniam blenderem. Dodaję mąkę owsianą, cukier, rozpuszczone masło i zagniatam rękoma. Dno formy o średnicy 24-25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę na spód i dociskam palcami. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni góra dół i zapiekam 10 minut.


Sernik:

Czekoladę karmelową taką użyłam, ale można białą łamię na kawałki. Śmietankę zagotowuję, wsypuję czekoladę białą i zdejmuję z ognia. Zostawiam na trzy minuty aż się rozpuści i potem mieszam. Odstawiam na noc albo na trzy godziny w zimne miejsce żeby ostygła i stężała. Ser przekładam do miski, dodaję żółtka, budyń, esencję waniliową, czekoladę ze śmietaną i mieszam mikserem dwie minuty. Białka ubijam na sztywno w osobnej misce i dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam aż cukier się rozpuści. Pianę z białek dodaję do masy serowej i mieszam już łyżką. Masę wylewam na podpiekany i ostudzony spód.  100 g jagód zamrożonych wysypuję na wierzch sernika i łyżką delikatnie mieszam żeby weszły w środek ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę sernik 20 minut. Po tym czasie zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 60-80 minut aż się zetnie i nie będzie luźny na środku. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki. Sernik będzie stygł w nim. Na noc wstawiam do lodówki.

Na drugi dzień robię galaretkę.

200 g jagód miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w 200 ml wody gorącej. Dodaję mus jagodowy. Wylewam na sernik. Na brzegu sernika układam maliny, jeżyny, resztę jagód. Owoce na brzeg dobrze dać zamrożone szybciej stężeje się nam galaretka

wtorek, 7 lutego 2023

Polędwica po azjatycku

 Polędwicę przygotujecie bardzo szybko. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Nie odrwicie się od patelni za sprawą orientalnych smaków. Swoja cukinię pokroiłam specjalnym nożykiem, ale można też zrobić paski zwykłym nożem.

 

 








1 polędwica wieprzowa

200 g makaronu Soba

1 papryka czerwona

1 cukinia mała

1 cebula

1 garść grzybów mun krojonych

1/2 papryczki chili

olej kokosowy

 2 ząbki czosnku

1 por biała część

sos:

3 łyżki octu ryżowego

6 łyżek sosu sojowego

sól, pieprz

50 ml wody

1 łyżka cukru brązowego

W miseczce mieszam składniki sosu. Grzyby mum moczę w gorącej wodzie 30 minut. Następnie gotuję je około 25 minut. Makaron przygotowuję według instrukcji opakowania.

Polędwicę oczyszczam z błonek. Kroję na małe paseczki. Posypuję pieprzem, solą.

Cebulę i czosnek drobno kroję. Por kroję w krążki. Paprykę, chili w kostkę.Cukinię kroję za pomocą specjalnego noża spiralowego na nitki. Na patelni wok rozgrzewam olej kokosowy. Przesmażam cebulę, czosnek, dodaję por, paprykę, grzyby, na końcu dodaję cukinię. Odkładam na talerz. Na tej samej patelni na odrobinie oleju przesmażam mięso z każdej strony około 3 minuty. Do mięsa, dodaję warzywa, sos. Całość mieszam i przesmażam jeszcze około 2 minuty. Mieszam z makaronem i smażę minutę.

sobota, 4 lutego 2023

Tort mango curd z malinami

 Torcik z mango curd i żelką malinową na biszkopcie na oleju. Zapewniam Was że nie oderwiecie się od niego. Rozpływające się mango jest przysłowiową wisienką na torcie.






 


 

biszkopt:

8 jajek wielkość M

8 łyżek oleju

szczypta soli

250 g cukru

300 g mąki pszennej typ 450

galaretka malinowa:

200 g malin

4 łyżeczki żelatyny

3 łyżki cukru 

krem śmietanowy:

500 g mascarpone

400 ml śmietanki 36%

4 łyżki cukru pudru 

mango curd:

200 g pure z mango

1 cytryna

35 g cukru

4 żółtka

60 g masła.

tynk:

210 g masła

210 g cukru

4 białka

złoty barwnik 

dekoracje:

1 mango

maliny

cytryny kandyzowane

papier ryżowy zabarwiony

nasączenie:

300 ml wina białego


Biszkopt:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielam od żółtek. Do żółtek dodaję olej i mieszam w miseczce. Białka ubijam z solą na sztywno. Dodaję po łyżce cukru w odstępach i cały czas ubijam. Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Żółtka wlewam do ubitej piany z białek i mieszam mikserem aż składniki się połączą. Mąkę przesiewam i dodaję w trzech partiach do piany. Mieszamy delikatnie łyżką nie mikserem. Biszkopt piekę w wysokim rancie o średnicy 20 cm. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni. Wstawiam blaszkę z rantem, zmniejszam piekarnik na temp  175 stopni i piekę 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam do ostygnięcia. Wyjmuję biszkopt z rantu, obkrawam nożem. Kroję na cztery blaty.

Galaretka malinowa:

Żelatynę namaczam w 20 ml wody. Rozpuszczam w kąpieli wodnej. Maliny 200 g  podgrzewam w garnku aż puszczą sok. Przecieram przez sitko dodaję cukier i żelatynę. Podgrzewam lekko aż się rozpuści. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą i wylewam mus malinowy. Wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień odklejam z foli.

Krem śmietanowy:

Mascarpone i śmietankę schłodzoną przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam najpierw na małych obrotach bo masa będzie pryskać.Potem zwiększam.

Mango curd:

Curd przygotowuję w kąpieli wodnej.

Miskę ustawiam nad garnkiem z wrzącą wodą. Wcześniej przekładam do niej pure mango, sok z cytryny i skórkę startą, cukier, żółtka. Cały czas mieszam około 10 minut aż masa zgęstnieje. Robię to na małym palniku. Masa nie może się ściąć. Zdejmuję z kuchenki, dodaję masło i mieszam do połączenia. Odstawiam do ostygnięcia i wstawiam do lodówki. Curd można przygotować wcześniej.

Wykonanie w rancie:

Krem dzielę na trzy części.

Dolny blat biszkoptu nasączam winem. Smaruję kremem połową pierwszej części. Układam galaretkę malinową, smaruję resztą kremu. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Zakładam obręcz. Drugi blat układam, znowu nasączam ponczem, smaruję kremem druga część, wykładam mango curd.Na to trzeci blat i wstawiam do lodówki na 30 minut. układam trzeci blat biszkoptu i nasączam, smaruję trzecią częścią kremu. Układam czwarty blat który też nasączam. Tort wstawiam do lodówki na 12 h w rancie.

Tynk:

Białka wlewam do miski, dodaję cukier. Miskę ustawiam na garnku w kąpieli wodnej. Miska ma nie dotykać poziomu wody. Podgrzewam białka w kąpieli aż cukier się rozpuści i mieszam. Białka ubijam potem na sztywno tak długo aż ostygnie miska i białka. Do sztywnej zimnej piany dodaję po łyżce masła i cały czas ubijam. Znowu kolejna łyżka masła i tak do wykorzystania całego masła. W pewnym momencie masa zacznie się ważyć ale tak ma być. Cały czas ubijam mikserem i zrobi się piękny gładki krem. 

Najpierw smaruję górę tortu i boki białym kremem. Do reszty kremu dodaję barwnik i smaruję boki tortu. Boki smaruję pierwszą warstwą kremu- tynku wstawiam do lodówki na 15 minut. Potem druga warstwa kremu i znowu wstawiam do lodówki. I na końcu trzecia warstwa tynku i znowu do lodówki. Po wyjęciu z lodówki za pomocą pędzelka dekoruję tort złotym barwnikiem, mango, malinami, cytryną, papierem ryżowym.

środa, 1 lutego 2023

Ryba po indyjsku w sosie mango

 Orientalne smaki którym się nie oprzecie.Łosoś i dorsz w duecie. Podałam je w pysznym sosie mango ze szpinakiem. Oczywiście ostra nuta jest zwieńczeniem .

 




składniki:

200 g filetu z dorsza

200 g filetu z łososia

1 cebula

3 ząbki czosnku

200 ml pulpy mango

1 łyżeczka przyprawy curry

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1 kawałek imbiru, papryczka chili

sól, pieprz czarny i czerwony, limonka

olej Curry

100 g szpinaku baby

300 ml mleczka kokosowego

1/2 szklanki ryżu czarnego

Rybę kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Cebulę i czosnek drobno siekam i przesmażam na rozgrzanym oleju curry. Dodaję starty imbir, paprykę wędzoną, papryczką chili pokrojoną, przyprawę curry i przesmażam chwilę. Wlewam pulpę mango, zagotowuję, dodaję mleczko kokosowe i chwilę redukuję. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję liście szpinaku i mieszam. Na wierzchu układam kawałki ryby. Pod przykryciem duszę około pięć minut. Podaję z czarnym ryżem.