piątek, 24 stycznia 2020

Cytrynowy pstrąg z warzywami


Kolorowa, zdrowa i pyszna zawartość sporej blaszki z piekarnika. Znajdziecie tutaj same dobre rzeczy. Pstrąga cytrynowego upiekłam z bakłażanem, korzeniem pietruszki polecam zimą jadać go w formie frytek. Znajdziecie też batata którego uwielbiam, czyli słodkiego ziemniaka. Kto jeszcze nie jadł musi spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko.

























ryba marynata:

2 pstrągi
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa do ryb
1 łyżeczka majeranku
1 cytryna 
2 łyżeczki masła

warzywa:

1 bakłażan
1 batat
1 korzeń pietruszki
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
7 łyżek oleju rzepakowego

Ryba marynata:

Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu. Odstawiam na noc do lodówki.

Warzywa:

Bakłażana kroję w plastry 0,5 cm, paprykę na kawałki, korzeń selera i batata obieram i kroję w słupki. Cebulę z ćwiartki. Warzywa przekładam do miski, wlewam olej, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i mieszam. 

Blaszkę od piernika wykładam papierem do pieczenia. Na środek układam rybę. W każdą sztukę w środek wkładam po plastrze cytryny i łyżeczkę masła. W nacięcia ryby wkładam też kawałki plastrów cytryny. Na około układam warzywa. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i wstawiam blaszkę na 25 minut. Na rybie układam kawałki chili przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz