sobota, 12 stycznia 2019

Kukurydziane placuszki z jagodami


Bezglutenowe placki z jagodami mrożonymi. Szybko się je robi, można je zabrać do szkoły, albo do pracy. Wiadomo najlepsze są ciepłe. Trochę wspomnień lata na talerzu. Jagody sama zbierałam, i jeszcze bardziej doceniam ich smak.


















1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
4 jajka
2 dkg drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
250 ml mleka
250 g jogurtu greckiego
szczypta soli
3/4 szklanki jagód mrożonych
olej rzepakowy
cukier puder po posypania

Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki  i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam na 30  minut. Do zaczynu wsypuję resztę maki, wlewam resztę mleka letniego, jogurt grecki, cukier, sól, zarabiam mikserem i odstawiam na 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję jagody zamrożone. Nie rozmrażam ich wcześniej bo puszczą sok.Ciasto mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto. Smażę z dwóch stron na wolnym ogniu aż będą rumiane. Podaję z jogurtem, jagodami i cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz