środa, 29 czerwca 2016

Drożdżówki z truskawkami i serem

Moje ulubione drożdżówki są z serem. a jak do tego są truskawki to więcej do szczęścia nie potrzebuję. Dzieciństwo moje kojarzy mi się właśnie z takimi drożdżówkami. Często lubiłam po szkole kupować podobne w cukierni która robiła najlepsze drożdżowe buły. 























1/2 kg mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
szczypta soli
2 dkg drożdży
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 szklanka mleka letniego

nadzienie:
40 dkg sera półtłustego białego
1/2 szklanki cukier puder
1 żółtko
2 łyżki masła
truskawki

kruszonka:

1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki maki pszennej


Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, jogurt, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.

Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser, na około posypuję kruszonką i dodaję kawałki truskawek. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Z części ciasta zrobiłam jedną dużą drożdżówkę z której powstała tarta drożdżowa.

Kruszonka.W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier.




1 komentarz:

  1. mniam! :) ser i truskawki skąpane w cieście drożdżowym - uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń