Chlebki które polecam zrobić samemu i podzielić się z rodziną. Będą zachwyceni, takim domowym chlebkiem do koszyczka. Oczywiście można kupić ale po co jak taki domowy jest lepszy. Polecam piec przy okazji dużych bochenków chleba.
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki maki pszennej typ 650
1/2 łyżeczki soli
2 dkg drożdży
1/2 szklanki maślanki
cukier szczypta
2 łyżki masła
Do miski wykruszam drożdże, dodaję łyżkę mąki pszennej chlebowej, dolewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję cukier. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Do zaczynu dodaję resztę mąki przesianej, roztopione i wystudzone masło. Maślankę podgrzewam żeby była letnia i dodaje sól do niej żeby się rozpuściła. Dolewam do ciasta. Zarabiam mikserem ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, i dzielę na 4 małe bochenki chleba. Układam je na desce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika nacinam każdy bochenek ostrym nożem. Wstawiam temp 190 stopni na 30 minut około.Po wyjęciu spryskuje wodą i przykrywam ściereczką żeby odparowały chlebki.
ale urocze :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chlebek :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki :)
OdpowiedzUsuńświetna wersja mini :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze, pysznosci
OdpowiedzUsuńMadziu pieknie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńi takie domowe zawsze są smaczniejsze:)
Zawsze sama piekę chlebki do koszyczka i tak jak Ty rozdaję rodzince.
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyrosły, przez co wyglądają bardzo apetycznie!!!
Pięknie wyglądają. Domowe chlebki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńSmakowite te Twoje chlebki:)
OdpowiedzUsuńUrocze Ci wyszły te chlebki!
OdpowiedzUsuń