tag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post5228140526557786222..comments2024-03-28T08:36:59.117+01:00Comments on wesoła kuchnia: Konkurs z Bielmaremmysza75http://www.blogger.com/profile/08889305635492749189noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-13185798836599903172020-12-15T01:12:53.806+01:002020-12-15T01:12:53.806+01:00Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.Joanna Zadrożnahttps://www.blogger.com/profile/03003391653683961971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-48591608903478489682014-08-15T23:22:55.966+02:002014-08-15T23:22:55.966+02:00Oooj to trzeba będzie opisać 4 różne rodzaje kanap...Oooj to trzeba będzie opisać 4 różne rodzaje kanapek :) Mam w domu dwóch wygłodniałych starszych braci uprawiających kolarstwo i jedną kochaną mamę.Każdy z nich lubi inne kanapki,które robię im ja :)<br />Mama jest zwolenniczką przetestowanych smaków lecz lubi nowe innowacje.Żytni chleb z kwaskowym posmakiem i duużą ilością siemienia lnianego,do tego oczywiście masło-domowe !! Plaster dobrej włoskiej szynki,kawałek camembertu,gruby plaster soczystego pomidora posypany przyprawą włoską i jedną garść lub trzy ostrawej rukoli.<br />Jeden z braci nie obejdzie się bez sera żółtego i pikanterii lubi także piętrowe kanapki.Biorę dużą pajdę chleba,wyciskam 2 ząbki czosnku i parę kropli tabasco,smaruję jeszcze domowym humusem z papryczką chilli.Następnie kładę ogórka konserwowego,plaster sera,rzodkiewkę,plaster szynki,paprykę czerwoną i kawałek posmarowanego chrzanem skrojonego mięsa może to być indyk lub kurczak,a na samą górę liście sałaty by jako tako tą konstrukcję trzymały :) <br />Drugi kolarz preferuje kanapki na ciepło,a więc na patelni rozgrzewam trochę masełka i podsmażam 2 pieczarki pokrojone w plasterki,potem wbijam jajko i smażę bardzo krótko by tylko białko się ścięło,a żółtko pozostało płynne.W międzyczasie wkładam chleb do tostera,by był ciepły i chrupiący.Grzankę smaruję musztardą i miękkim awokado na to przysmażone pieczarki,poszatkowana zielona cebulka i jajko przyprawiam solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym.Nie ma nic lepszego niż ciepłe,łagodne żółtko wsiąkające w kanapkę lub spływające po brodzie i palcach.<br />No i ja,jestem wegetarianką.Uwielbiam robić sobie kanapki z masą warzyw wkładam tam wszystko co mam kromkę chleba na zakwasie smaruję rozgniecionym widelcem groszkiem z ząbkiem czosnku,skrapiam cytryną i dodaję dużą ilość pieprzu następnie to co najczęściej czyli ogórek gruntowy i małosolny,rzodkiewka,pomidor,kiełki,cienko pokrojona cukinia i papryka,a u góry liście sałaty.Czasem jeśli mam daję też plaster słodkiego ziemniaka.<br /><br />Zdarza się że przy robieniu kanapek zejdzie mi trochę czasu jednak rekompensuje mi to radość jaką ma moja rodzina z tych pyszności,zresztą jedzenie nas zbliża :)<br /><br />Pozdrawiam Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15613913624728104394noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-49450393730835726392014-08-13T15:24:26.587+02:002014-08-13T15:24:26.587+02:00Witam serdecznie,
chętnie odpowiem na pytanie o ul...Witam serdecznie,<br />chętnie odpowiem na pytanie o ulubione w mojej rodzinie kanapki :)<br />W naszym przypadku sprawa jest prosta...może przez to , że i mi i mojej rodzinie polska wspaniała wieś w duszy gra. Uwielbiamy smak zwykłego pszennego świeżego chleba... takiego z błyszczącą chrupiącą skórką... takiego , który będąc dzieckiem wcinało się rwąc kawałek po kawałku w drodze powrotnej z piekarni.<br />Gruba pajda takiego właśnie chlebka posmarowana znaczną ilością "smarowidła"... masła lub margaryny... czego chcieć więcej... może jedynie kilku plasterków pomidora malinowego z własnego ogródka :) :) :)<br /><br />Tak, właśnie taka kanapka jest ta idealną. Chleb, masło i słodki pomidor :)<br /><br />PozdrawiamKasiahttps://www.blogger.com/profile/12489927050609693529noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-69029329574402090882014-08-11T13:44:50.569+02:002014-08-11T13:44:50.569+02:00Ja najbardziej lubię chlebek z szyneczką, na to Ćw...Ja najbardziej lubię chlebek z szyneczką, na to Ćwikla, na to szyneczka, na to ćwikła, ewentualnie plasterek karkóweczki i jeszcze raz ćwikła ;-) , ale to tylko od święta. Mąż mój natomiast uwielbia kanapki z jajkiem sadzonym. W każdą niedzielę na śniadanie smażę jajka sadzone (krótko, żeby żółtko było płynne), układam je na świeżych, posmarowanych masłem kromkach i gotowe. Żółtko kapie mu po brodzie, ale to nic, ten smak rekompensuje wszystko! Polecam ;)Rozpustne gotowaniehttps://www.blogger.com/profile/14180828937533318632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-20638867125176369252014-08-11T09:12:21.777+02:002014-08-11T09:12:21.777+02:00Moja córeczka zjada najchętniej chleb ze śmietaną ...Moja córeczka zjada najchętniej chleb ze śmietaną wiejską od babci posypaną cukrem,tak jak kiedyś jadłam ja,albo chleb pieczony przeze mnie z domowym smalczykiem i ogórkiem kiszonym-widzę że smaki staropolskiej kuchni u nas są najbardziej doceniane...:)<br />Pozdrawiam cieplutko*Agata.Shttps://www.blogger.com/profile/01662615376879260159noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-33417565013543671442014-08-10T22:37:19.867+02:002014-08-10T22:37:19.867+02:00Chleb z pomidorem i cebulą to najbardziej :) czasa...Chleb z pomidorem i cebulą to najbardziej :) czasami dodatkiem dokładamy jajo ugotowane na twardo pokrojone w plastry i to wszystko :=)evita0007https://www.blogger.com/profile/14377392149129503012noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-61613071315280562192014-08-10T21:17:19.083+02:002014-08-10T21:17:19.083+02:00A ja jem kanapke z tym co akurat mam w lodówce sza...A ja jem kanapke z tym co akurat mam w lodówce szafce czy na podoredziu.wiosna lato jesień zima je kanapki ma rodzina :)AFBAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-48166984907316129582014-08-09T22:09:03.688+02:002014-08-09T22:09:03.688+02:00najlepsza kanapka? dla mnie to pajda świeżego chl...najlepsza kanapka? dla mnie to pajda świeżego chleba z masłem (roślinnym) listkiem sałaty i plasterkiem sera ( obojętnie jakiego) ogórka małosolnego, pomidora i młodej cebuli:) mnnnnnniam:)Renatahttps://www.blogger.com/profile/16784347680426112677noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-84527018643437509602014-08-09T15:16:23.044+02:002014-08-09T15:16:23.044+02:00W zasadzie nie jadamy kanapek (węglowodany) ale na...W zasadzie nie jadamy kanapek (węglowodany) ale najlepsze sa te "naładowane na bogato" Ze wszystkim co jest pod reką. Uwielbialiśmy kanapki z domową wędliną i mnóstwem warzyw. :( Teraz z raccjii diety ograniczylismy znacznie spożycie pieczywa więc i kanapki są u nas żadkim gościem :)DżemDżushttps://www.blogger.com/profile/05294469829308084344noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-80069606260783765902014-08-08T22:38:28.000+02:002014-08-08T22:38:28.000+02:00Najlepsza kanapka? Świeży, domowy,chrupiący chleb ...Najlepsza kanapka? Świeży, domowy,chrupiący chleb z twarożkiem i własnymi pomidorkami i ogórkami gruntowymi... Uwielbiam! <br /><br />konsek_ewa@o2.pldomowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-37491566635043088412014-08-08T21:08:04.925+02:002014-08-08T21:08:04.925+02:00Moja Córka to wielka fanka kanapki jaką ja też uwi...Moja Córka to wielka fanka kanapki jaką ja też uwielbiam, rodem ze Stanów – peanut butter&jelly czyli z masłem orzechowym i dżemem. Oczywiście, staramy się nie jeść dmuchanego pieczywa tostowego w amerykańskim stylu, tylko razowce. Jeśli się da to domowe. Albo chleb całoziarnisty, z samego ziarna, bez mąki. Taki „sklejany” babką płesznik. Polecam wszystkim :)<br />Wracając do kanapek – dobrze jeśli konfitura jest domowa, bardzo owocowa i o ciekawym smaku. Kochamy rabarbar z wanilią, pigwę z amaretto, wiśnie z jabłkiem czy gruszki z kardamonem.<br />Mój Mężczyzna to smakosz kanapek z pastą z kabanosów, z pastą z jajek i suszonych pomidorów oraz… kanapek z Nutellą. Staram się dorzucać mu do nich coś zdrowego: posiekane orzechy, świeże owoce lub owoce suszone (rodzynki, żurawinę, figi, morele itp.). Te ostatnie najlepiej wymieszać chwilę przed położeniem na chleb żeby lekko namokły. <br />Ja bardzo lubię kanapkę z pesto, dobrym serem (np. z niebieską pleśnią), grillowanym kurczakiem i sosem czosnkowo-ziołowym albo smakowity chlebek z pastą z zielonego groszku lub bobu.<br />Generalnie wszyscy kochamy kanapki. Również na ciepło, np. w wersji: pieczony tost francuski z dodatkiem topiącego się masła i soku z cytryny. Czasem pałaszujemy takie połączenie z wyciągiem z mirakuliny – takiej magicznej substancji, która zamienia smak kwaśny w słodki. Bardzo ciekawe doznanie. Sok z cytryny smakuje wtedy jak lemoniada. Kapsułki ze wspomnianą mirakuliną można bez problemu kupić przez internet.<br /><br />katarzyna@wkrainiesmaku.plKasia z wKrainieSmaku.plhttp://wkrainiesmaku.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-47799160914142768562014-08-08T13:21:49.837+02:002014-08-08T13:21:49.837+02:00Teraz w sezonie palaszuję świeży chlebuś ( często ...Teraz w sezonie palaszuję świeży chlebuś ( często razowy) z masełkiem i pomidorem, czasem dorzucam drobno pokrojoną cebulkę. Prosto a jak pysznie :) Mój Małż zaś preferuje kanapkę z masłem i rzodkiewką a na to żółty ser lub wedlina - koniecznie w takiej kolejności, choć ja uważam, że to na opak:)) Bardzo lubimy też usmażoną na maśle zwykłą jajecznice którą dajemy na pieczywko + szczypiorek i zajadamy. :) Gdy robi się chłodniej na kanapkach ląduje pieczony karczek, pieczona w prodiżu domowa kaszanka lub pyszne domowe mięsko z wieków z bursztynową galaretką....do tego kleks domowego chrzanu, kiszony ogórek. Mniam :) JA lubię też troszkę połasuchowanać na słodko: masełko, biały ser lub pleśniowy i konfitura. <br />A z dzieciństwa to kocham zajadac pajdę chleba z masłem i miodem ( najlepiej takim gęstym co się smaruje) Pozdrawiam <3Olkahttps://www.blogger.com/profile/02298127330904348286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-73575992782428297262014-08-08T12:56:18.636+02:002014-08-08T12:56:18.636+02:00Nasz ulubione kanapki to te na domowym chlebie żyt...Nasz ulubione kanapki to te na domowym chlebie żytnim z dużą ilością ziaren, który upiekła mama, a na to kładziemy jajecznicę ze szczypiorkiem, którą usmażył w niedzielny poranek tata. Smakują pysznie od lat, nasz niedzielny rytuał. Jajeczne kanapki-idealne na koniec tygodnia.Lenahttps://www.blogger.com/profile/10990217535431893601noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-91294131558197490782014-08-08T11:59:37.306+02:002014-08-08T11:59:37.306+02:00chleb, masło, szczypiorek, sół - kanapka dziecińst...chleb, masło, szczypiorek, sół - kanapka dzieciństwa!<br />(chleb babci, masło zrobione przez babcię, szczypiorek własnoręcznie zebrany i posiekany, jedynie sól ze sklepu :)<br />moje dzieci też uwielbiają!<br />AnianellaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-5994884466465917232014-08-08T10:42:07.379+02:002014-08-08T10:42:07.379+02:00W zależności od pory roku i sezonu kanapki w moim ...W zależności od pory roku i sezonu kanapki w moim domu przybierają zupełnie inną postać :)<br /><br />Zimowe kanapki to kanapki "cięższe" z różnorodnymi pastami kanapkowymi: rybnymi (zarówno z wędzonych jak i puszkowanych czy gotowanych na parze), jajecznymi, mięsnymi (w tym z pasztetami domowej roboty czy moim ulubionym gyrosem kanapkowym)<br />Wczesną wiosną stawiam na twarożki, którymi smaruję kanapeczki. Nie do przecenienia jest obecność pierwszych rzodkiewek. Późniejszą wiosną królują sałaty w towarzystwie lekkich wędlin i pierwszych (choć szklarniowych) pomidorów i ogórków. <br />Latem kanapki są o wiele lżejsze. Często zamiast tradycyjnego pieczywa pojawia się lekkie pieczywo czy maca. Uwielbiam kanapki posmarowane pasztetem z pokrojonym grubym plastrem pomidora. <br />Jesienią zaczyna się dla mojej rodziny czas prac w sadzie, kanapki muszą być pożywne i sycące. Dlatego kilka razy w tygodniu pieczemy mięsa: karkówkę, łopatkę, schab czy pieczeń rzymską i pomiędzy dwie kromki chleba umieszczamy pokaźny plaster. Specjalnością taty na ten ciężki jesienny okres jest też kiełbasa ze słoika. <br /><br />Jak widać żyję wokół czasu natury i moje kanapki są zmienne jak pogoda :) Klaudia Cebulahttps://www.blogger.com/profile/07877347366675602363noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5158809627960045403.post-76427038160203347192014-08-08T10:18:01.331+02:002014-08-08T10:18:01.331+02:00Ja najbardziej lubię świeże bułki z pastą z wątrób...Ja najbardziej lubię świeże bułki z pastą z wątróbki (taką z ogórkiem kiszonym, sokiem pomarańczowym, cebulą itd.) i na to gruba warstwa pietruszkowego pesto z oliwą z oliwek. Świeże bułki jem też z pastą twarogową, ale żeby warzywa były w kawałkach i chrupały.<br />Mój mąż natomiast lubi mokre kanapki, piętrowe z serem mascarpone i tuńczykiem albo z pastą z fasoli i pomidorami. Dziękuję za możliwość wypowiedzenia się się :) RóżaAnonymousnoreply@blogger.com