poniedziałek, 17 lipca 2017

Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem

Tarta ziemniaczana z bobem. Ziemniaki księżnej z dodatkiem papryki wędzonej fajnie smakują i wyglądają. Młode ziemniaczki idealnie się do niej nadają. Do jedzenia na ciepło i na zimno.Można zabrać w plener.
















spód:

250 g mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
3 żółtka
1/2 łyżeczki papryki wędzonej

ziemniaki księżnej:
70 dkg ziemniaków młodych
1 jajko
1 łyżka masła
sól
1 ząbek czosnku

farsz:
250 g bobu
3 parówki cienkie wieprzowe małe
1 jajko
3 białka
400 g jogurtu greckiego
sól, pieprz
1/3 pęczka koperku
1/2 masy ziemniaków księżnej
olej


Spód:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, pokrojone zimne masło, wodę, paprykę i zagniatam krótko ciasto. Rozwałkowuję na wielkość formy do tarty 26 cm średnica i przekładam do formy. Odcinam brzegi, nakłuwam spód widelcem. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut góra dół.

 Bób gotuję w osolonej wodzie około pięć minut ma być aldente. Obieram z łupinek. Parówki kroję na plasterki i przesmażam na oleju na patelni.
Ziemniaki obieram i gotuję. Odcedzam, do lekko przestudzonych ale ciepłych dodaję masło, jajko, czosnek posiekany i ziemniaki tłuczę. Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego.
Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra dół.



2 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie, ale czy jest syte? Tzn zastanawiam się czy przygotowanie wyłącznie takich ziemniaków wystarczy jako obiad. :)

    OdpowiedzUsuń