wtorek, 30 maja 2017

Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem

Coś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym.























1 pęczek szparagów białych
1 pierś z kurczaka
1 gałązka pomidorów koktajlowych
pomidorki żółte i czerwone koktajlowe
1 kulka mozzarelli
natka pietruszki
przyprawa do kurczaka

pesto:
100 g roszponki
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki sera żółtego tartego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 bułka


Do pojemnika wysokiego przekładam składniki pesto i miksuję blenderem. Szparagi obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
Do naczynia do zapiekania przekładam pesto, układam na nim szparagi. Pierś z kurczaka kroję na trzy części , posypuję przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut. Układam na szparagach, dodaję pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz