niedziela, 14 maja 2017

Rabarbarowe z budyniem i migdałami


Kruche ciasto  z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki.















ciasto kruche:
200 g masła
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka śmietany gęstej
sól szczypta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru

budyń:
70 g budyniu śmietankowego
700 ml mleka
80 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru

pozostałe:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g migdałów

W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.


Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń
Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni.

1 komentarz: