czwartek, 25 maja 2017

Chłodnik awokado z ogórkiem i selerem


Lekki chłodnik na orzeźwienie. Moc witamin za sprawą awokado, selera naciowego i ogórka. Z lekką nuta mięty. Chłodnik zrobimy w pięć minut tylko musimy go później schłodzić.Polecam podawać go z odrobiną oliwy z oliwek i migdałami.













1/2 awokado
1/3 ogórka zielonego długiego
3 liście selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
mięta świeża
sól, pieprz
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki wody
oliwa z oliwek
prażone migdały

Ogórka kroję na pół i usuwam pestki, kroję na kawałki. Seler naciowy obieram z włókien i kroję na kawałki. Do pojemnika przekładam seler, ogórka, awokado, dodaję listki mięty, sok z cytryny, jogurt grecki, wodę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję z oliwą z oliwek i prażonymi migdałami, posypuję miętą.

2 komentarze: