środa, 12 kwietnia 2017

Wielkanocna szynka z kabanosem


Szynka w kropki. Polecam zaskoczymy gości podając taką szyneczkę na świątecznym stole. Można ją jeść na ciepło i zimno.












2 kg mięsa od szynki
100 g kabanosów cienkich

zalewa:
2 litry wody
2 łyżki soli
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczkę kolendry
1/2 łyżeczki jałowca
1/2 łyżeczki gorczycy


marynata:
1 łyżeczka papryki czerwonej
1/2 łyżeczki jałowca
1/2 łyżeczki kolendry

Mięso od szynki myję, osuszam i przekładam do siatki wędzarniczej, związuję ciasno. Do garnka wlewam dwa litry wody, wsypuję wszystkie przyprawy z zalewy i gotuję zalewę pięć minut od zagotowania. Do gotującej zalewy wkładam szynkę, zmniejszam płomień, szynka ma się nie gotować a tylko parzyć godzinę.

Po wyjęciu za zalewy szynkę studzę, zdejmuję siatkę. W szynce robię dziurki na całej długości za pomocą drewnianej okrągłej rączki od długiej łyżki. Wkładam w nie kabanosy. Składniki marynaty rozkruszam w moździerzu i nacieram szynkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika w brytfannie temp 180 stopni i piekę godzinę.Do brytfanny wlewam 1/2 szklanki wody.  Po 30 minutach pieczenia zdejmuję pokrywę brytfanny.

3 komentarze: