piątek, 17 marca 2017

Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy

Torcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik. 























ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mleka
1 i 1/3 szklanki wody
4 łyżki masła klarowanego
2 jajka
1 łyżka kakao
olej do smażenia

krem budyniowy:
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
100 g masła
1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
1 łyżka cukru
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki śmietany 30 %

polewa:
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
4 łyżki śmietany kremówki 30 %

dekoracja:
truskawki
kiwi
pomarańczo
mięta
naleśnik
starta czekolada

Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto morze wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.

Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.

W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm.

Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło.
Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.

Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.

3 komentarze: