wtorek, 17 stycznia 2017

Sałata rzymska smażona z sosem bazyliowym


Sałata na ciepło czemu nie. Polecam jest bardzo dobra i moja rodzina jest nią zachwycona. Podałam ją z piersią z kurczaka i sosem bazyliowym. Prosty obiad a możemy nim zaskoczyć rodzinę .














                             


2 sałaty rzymskie
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
natka pietruszki
kawałek papryki czerwonej i żółtej
4 łyżki oliwy
1 łyżka masła klarowanego

sos bazyliowy:
1 garść liści bazylii
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól
zioła prowansalskie
3 łyżki jogurtu greckiego


Pierś z kurczaka kroję na mniejsze paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, bazylię suszoną, oliwę i odstawiam na godzinę do lodówki. Sałatę myję , osuszam, kroję wzdłuż na cztery części Układam na rozgrzanym maśle na patelni i przesmażam z dwóch stron aż będzie miękka. Posypuję solą, pieprzem. Sałatę wyjmuję na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pierś z kurczaka.
Bazylię przekładam do pojemnika, dodaję czosnek, oliwę, przyprawy i miksuję blenderem. Na talerzu układam sałatę, na to pierś. Część bazylii mieszam z jogurtem, resztę układam na nim na talerzu. Posypuję natką, podaję z papryką kawałkami.

1 komentarz: