czwartek, 13 października 2016

Kalafior zapiekany z batatami i miętą


Obiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem.
















1/2 kalafiora
1 batat
1 papryka żółta
70 g kabanosów
sól, pieprz
przyprawa grecka
1 garść szpinaku baby
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka curry


sos:
1/2 szklanki jogurtu greckiego
sól pieprz
1/2 szklanki listków mięty

Batata obieram i kroję w paski jak na frytki.Kalafiora dzielę na różyczki małe. Paprykę kroję w paski. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, przyprawą grecką, pieprzem. Całość dokładnie mieszam w marynacie. Warzywa przekładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafiora zostawiam jeszcze w misce i dodaję curry. Wykładam też na blaszkę.  Dodaję pokrojone kabanosy na kawałki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić.
Do miseczki przekładam jogurt, dodaję posiekaną miętę, sól, pieprz i całość mieszam. Warzywa podaję ze szpinakiem i sosem.

2 komentarze:

  1. Pomysł czadowy! Myślę, że bardzo by mi smakowało :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały miks warzywany :) i do tego bardzo aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń