piątek, 7 października 2016

Drożdżówki z kurkami

Drożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować.

















250 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki przyprawy greckiej
2 dkg drożdży
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki wody letniej
sól


farsz:
20 dkg kurek
2 łyżki oliwy
1 cebula czerwona
7 pomidorków koktajlowych
1/2 sera camembert
1/5 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz


do posmarowania 1 jajko

Do miski przekładam drożdże, dodaję 1/4 szklanki wody i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję odrobinę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę wody, czubricę, przyprawę grecką, sól i ciasto wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję olej. Ciasto nie może być za rzadkie. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wykładam ciasto na deskę podsypaną mąką, zagniatam rękoma i dzielę  na osiem części. Z każdej formuję kulki i układam je na blaszce wysmarowanej, odstawiam do wyrośnięcia.Za pomocą szklanki robię wgłębienie, w cieście,  smaruję  rozbełtanym jajkiem.

Kurki dokładnie myję, osuszam, mieszam z pokrojoną natką, oliwą, solą, pieprzem. Układam grzyby we wgłębieniu ciasta, dodaję cebulę piórka, połówki pomidorków, i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni na 25 minut aż się zarumienią. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję kawałki sera.

3 komentarze:

  1. takie wytrawne bułeczki zawsze do mnie przemawiają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie drożdżóweczki z grzybkami są na prawdę przepyszne ;) Teraz akurat w lesie dużo grzybków, więc w sobotę się chyba wybiorę i skorzystam z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie to wygląda i pewno też niesamowicie smakuje - szkoda tylko że moje zdolności kulinarne są tak słabe
    http://et-cetera.pl

    OdpowiedzUsuń