sobota, 17 września 2016

Kurczak gyros z batatmi i dynią


Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.



























1 tusza z kurczaka 1,9 kg
1 łyżka soli płaska
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki przyprawy gyros
8 łyżek oliwy
1/4 szklanki octu winnego
2 cebule
3 ząbki czosnku
świeża mięta, bazylia, rozmaryn


warzywa:
1 batat
1/2 dyni hokkaido
1 cebula czerwona
3 ziemniaki
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii suszonej
sól, pieprz

Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam. Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz.  Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki na noc.

Bataty, dynię, ziemniaki obieram i myję. Ziemniaki, bataty kroję we frytki, dynię w kostkę. Do miski przekładam ziemniaki i bataty, dodaję połowę oliwy, przypraw , dodaję sól i pieprz i mieszam. Układam na blaszce na papierze. Cebule kroję w  piórka grube, razem z dynią mieszam w misce z oliwą i przyprawami. Układam na innej blaszce bo one nie wymagają tak długiego czasu pieczenia.
Kurczaka nabijam na butelkę albo na wąski słoik do którego wlewam wodę. Wstawiam do brytfanny i do nagrzanego piekarnika temp 190-200 stopni i piekę dwie godziny. Mój kurczak był duży. W między czasie podlewam go sokami które wytworzy. Po 30 minutach nakryłam go folią aluminiową z góry jak się zarumienił. 45 minut przed końcem wstawiam blaszkę z batatami a po 20 minutach z dynią. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię takie obiady, robi się samo a i jest zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczonego kurczaka a Twój pomysł na obiad jest świetny! Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń