sobota, 13 sierpnia 2016

Łosoś cytrynowy z warzywami


Obiad z piekarnika porcja kwasów omega 3 i moc witamin w formie miksu warzyw. Polecam takie obiady szczególnie wiosną po zimowych sytych potrawach.





















2 kawałki filetu z łososia
sól, pieprz
skórka starta z jednej cytryny
przyprawa do ryb

warzywa:
1 marchewka
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
3 gałązki selera naciowego
1 cebula czerwona
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy greckiej / mieszanka przypraw/
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kulki mozzarella

Filety z łososia solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb, startą skórką z cytryny i odstawiam na 30 minut do lodówki. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję też w paski, seler naciowy - cebulę na kawałki. Warzywa przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję solą, pieprzem, przyprawą grecką. Rybę przekładam na papier do pieczenia, układam po bokach warzywa,  związuję nitką albo sznurkiem po bokach tak żeby całość była papierem okryta jak cukierek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut góra dół. Wyłączam piekarnik, układam na rybie plastry mozzarelli, kawałki chili i wstawiam do piekarnika na dwie minuty aż ser się rozpuści.

2 komentarze: