piątek, 29 lipca 2016

Wiśniowe semifreddo



Szybki i prosty deser lodowy, nie przesłodzony. Z dodatkiem bezów które można zrobić jak zostaną nam białka.




















250 g śmietany kremówki 36 %
2 jajka
7 bezów
60 g cukru pudru


wiśnie:
2 i 1/2  szklanki wiśni wydrylowanych
1 łyżka cukru brązowego

Jajka wbijam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na parze. Następnie studzę je ubijając dalej. Trzy raz ubijałam na parze i zdejmowałam z garnka.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam osobno. Wiśnie przekładam do garnka dodaję cukier brązowy i na wolnym ogniu gotuję je aż się zredukują do postaci gęstego sosu. Śmietanę mieszam z jajami ale delikatnie, dodaję pokruszone bezy. Foremkę użyłam pojemnika wykładam folią spożywczą i wylewam na spód część wiśni na to masę śmietanowo jajeczna, znowu wiśnie, i masa i na końcu wiśnie. Można łyżką przemieszać delikatnie w foremce. Wstawiam do lodówki na noc, przed podaniem wyjmuję 20 minut wcześniej. Polewam resztą sou wiśniowego który mi został.



4 komentarze:

  1. jak smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się znakomicie :) w sam raz na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny deser na akie upały :))))

    OdpowiedzUsuń