niedziela, 17 lipca 2016

Sernik podwójnie wiśniowy

 Sernik szybki, prosty do zrobienia. Jest bardzo wilgotny, i maślany. Sos wiśniowy jest przysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry.  Zapewniam że nie zostanie okruszek.

























                                          wiśnie z cukrem gotowane na sos




spód:
160 g ciastek czekoladowych
60 g masła

ciasto:
750 g sera półtłustego
4 jajka
2/3 szklanki cukru drobnego
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/2 cytryny
30 dkg wiśni

sos wiśniowy:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Ciastka kruszę  blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.

Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję ale nie za długo,  do połączenia składników i uzyskania gładkiej masy. Zbyt długie miksowanie napowietrza sernik. Masę wylewam na spód z ciastek, i układam na wierzchu wiśnie wydrylowane odsączone z soku.  Następnie wciskam je w w środek ciasta.  Na blachę od piekarnika wlewam gorącą wodę, sernik piekę w kąpieli wodnej. Blaszkę sernika owijam od spodu folią aluminiową żeby nie dostała się woda do środka.  Wstawiam sernik do nagrzanego piekarnika termoobieg 180 stopni na 10 minut, po czym zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 55 minut. Po upieczeniu wyjmuję sernik z  wody i zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru.

Sos:
Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym polewam sernik.




13 komentarzy:

  1. Jakie piękne zdjęcia, sernik pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mam na niego ochotę. *,*
    Bosko wygląda, a kawałek poproszę.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow .... nic więcej nie można dodać ... Wygląda bajecznie !!! Proszę o porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przecudownie! <3
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny! i te smakowite zdjęcia powodują u mnie slinotok :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Momentalnie dostałam ślinotoku! Bajka :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda! ależ bym zjadła kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  10. bombowy sernik, wygląda świetnie i tak też pewnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze nie robiłam ale twój wyglada przepysznie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń