niedziela, 10 lipca 2016

Sernik na zimno z porzeczkami



Sernik na zimno nie przesłodzony, lekko kwaskowy orzeźwiający. Na upalne dni idealny. Można go zrobić w formie okrągłej jak kto woli. W sezonie  letnim idealny na deser który nas ochłodzi.



















biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:
800 g serka homogenizowanego
350 g porzeczki czerwonej
1 galaretka brzoskwiniowa
3 łyżeczki żelatyny płaskie
3 łyżki cukru pudru


galaretka porzeczkowa:
1 galaretka malinowa
150 g czerwonej porzeczki

dekoracja:
250 ml śmietanki 30 %
1 fix do śmietany
4 łyżki porzeczek czerwonych
mięta


Jajka temperatura pokojowa ,oddzielam białka od żółtek i ubijam mikserem białka. Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż cukier się rozpuści. Na końcu dodaję żółtka po jednym i już tylko mieszam chwilę aż masa się połączy. Maki przesiewam, dodaję kakao, proszek do pieczenia i wsypuję stopniowo mieszając od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 29*23 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto . Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 20 minut aż biszkopt będzie suchy. Po upieczeniu jak biszkopt ostygnie odrywam go od papieru, ułatwi to potem krojenie jego.

Masa serowa:
Żelatynę zalewam 3 łyżkami zimnej wody.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczam w szklance wody gorącej, dodaję żelatynę i mieszam tak długo aż żelatyna się rozpuści. Porzeczki obrane i umyte, przecieram przez sitko. Odłożyłam 4 łyżki porzeczek.Serek homogenizowany, przekładam do miski, dodaję cukier puder i miksuję mikserem. Dodaję przetarty mus porzeczkowy i zimną galaretkę. Mieszam i wstawiam do lodówki na pięć minut. W tym czasie obkładam biszkopt  w blaszce papierem do pieczenia na około, żeby zabezpieczyć wypływającą masę serową pod spód biszkoptu. Obciążam dodatkowo papier nożami. Masę wylewam dodaję porzeczki odłożone i wciskam je w masę. Wstawiam do lodówki.

Galaretka:
Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody. i studzę  Porzeczkę przecieram przez sito i dodaję mus do zimnej ale płynnej galaretki. Wylewam na masę serową stężała Wstawiam do lodówki.

Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję fix i łączę. Trzy łyżki porzeczek przecieram przez sito. Śmietanę przekładana do worka cukierniczego i dekoruję sernik. Polewam musem z porzeczki i dekoruję porzeczką, miętą.


5 komentarzy: