piątek, 15 lipca 2016

Sałatka z żółtym kalafiorem


Sałatka z z kalafiorem w kolorze słońca.Dzisiaj słońca brak więc trzeba sobie jego braki uzupełnić sałatką.  Lekka, pożywna. Bardzo dużo warzyw z sosem jogurtowym i jajkiem. Lekka nuta ostrości którą można pominąć jak ktoś nie lubi chili. 


















1/2 kalafiora
2 łyżeczki płaskie kurkumy
10 małych ziemniaków ugotowanych
2 jajka
2 garście roszponki
5 pomidorków koktajlowych
4 ogórki małosolne
1 cebula czerwona
papryczka chili

sos:

1 łyżka  majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
koper posiekany
2 ząbki czosnku


Kalafiora dzielę na różyczki. Do garnka wlewam wodę, dodaję kurkumę i zagotowuję, dokładam kalafiora i gotuję trzy minuty ma być aldente i odcedzam. Ziemniaki wykorzystałam z obiadu z dnia poprzedniego. Jajka gotuję na twardo. Pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki na paski, cebule kroję w talarki cienkie, chili drobno. Na półmisku układam roszponkę, dodaję kalafiora, połówki ziemniaków, pomidorki, ogórki, cebulę, jajka. W miseczce mieszam jogurt, majonez, dodaję sól, pieprz, czosnek sprasowany, koper i mieszam. Sałatkę polewam sosem, posypuję koprem i chili.




5 komentarzy:

  1. Sałatki na lato są doskonałe. Jeśli przy tym są tak efektowne to każdy się skusi.

    OdpowiedzUsuń
  2. przychodzę z talerzykiem po porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń