czwartek, 14 lipca 2016

Pyzy z jagodami


Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.




 




Ciasto:
250 g mąki
1 jajko
1 dkg drożdży
cukier szczypta
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
12 g masła


1 i 1/2 szklanka jagód
150 g jogurtu greckiego
mięta

Do miski  przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i odstawiam na desce do wyrośnięcia. Gotuję 10 minut na parze.
Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem i miętą. Można dosłodzić sos wedle uznania.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam! Spróbuj z malinami, też są pyszne :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jagodami nie jadłam,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pampuchy :) kojarzą mi się z pobytem u babci :)

    OdpowiedzUsuń