wtorek, 28 czerwca 2016

Ziołowy kurczak z młodymi warzywami


Obiad z jednego naczynia z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Takie obiady uwielbiam pachną mocno ziołami. Młode  ziemniaczki zapiekam małe surowe, marchewkę kroję wzdłuż wtedy mamy pewność że dopiecze.




























3 skrzydełka
3 podudzia  z kurczaka
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 gałązek koperku
1 łyżka siekanego szczypioru
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/3 szklanki octu winnego
sól, pieprz
2 gałązki świeże rozmarynu

Warzywa:

1/2 kg młodych ziemniaków małych
3 marchewki młode
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki rozmarynu


Podudzia kroję na pół, przekładam ze skrzydłami do pojemnika. Dodaję pokrojoną w piórka cebulę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, estragon, szczypior, rozmaryn, ocet winny całość mieszam i odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmuję mięso z marynaty i przekładam do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Ziemniaki dokładnie szoruję i skrobię, młode marchewki także obieram i kroję wzdłuż na pół. Przekładam do miski, polewam olejem, posypuję estragonem , rozmarynem, solą, pieprzem, dokładnie obtaczam w marynacie i układam w naczyniu z kurczakiem, dodaję gałązki rozmarynu. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni i piekę około godzinę od czasu do czasu polewam mięso sokami które wytworzy. Mięso musi odchodzić od kości wtedy jest dopieczone. Ziemniaki zapiekam małe.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie obiady są najlepsze i robią się praktycznie same :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, wpraszam się na obiad.

    OdpowiedzUsuń