sobota, 4 czerwca 2016

Okraszona młoda kapusta


  1. Młoda kapusta która polecam na obiad, z ziemniakami młodymi. Uwielbiam kapustę młodą i mogłabym ją jadać prawie codziennie na obiad w rożnej postaci. Wersja z okrasą idealna dla mężczyzn mięsożernych i nie tylko.



















1/2 główki młodej kapusty
1 marchew
1 cebula
1 jabłko kwaśne
1 kiełbasa podwędzana
20 dkg boczku wędzonego
2 ziela angielskie
masło klarowane
sól, pieprz
koper świeży

Kapustę szatkuję na kawałki, marchew ścieram na tarce jarzynowej. Przekładam do garnka, wlewam wodę około dwie szklanki, dodaję ziele angielskie i gotuję aż kapusta z marchewką będzie miękka. Cebulę przesmażam na maśle klarowanym, przekładam na talerz. Na tej samej palni smażę boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę, obrane i pokrojone jabłko, i dalej smażę. Na końcu dodaję kapustę, cebulę. Doprawiam solą, pieprzem. Posypuję koperkiem.

3 komentarze:

  1. na młodą kapustę zawsze i wszędzie chętnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam-dla mnie smak domu i dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń