środa, 25 maja 2016

Szparagi z grilla z sosem bazyliowym


Szparagi z grilla które robi się bardzo szybko i nie wymagają długiego grillowania. Polecam na party i spotkania rodzinne i nie tylko.



















6 szparagów zielonych
3 szparagi białe
3 plastry boczku wędzonego
1/3 piersi z kurczaka
sól, pieprz
papryka wędzona
3 pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy

sos bazyliowy:
1 garść liści bazylii
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz kolorowy
2 łyżki jogurtu greckiego


Szparagi obieram, obcinam końce i gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Pierś z kurczaka kroję na plastry cienkie i wąskie. Dwie szparagi zielone i jedną białą zawijam w paski piersi i paski boczku, spinam wykałaczkami. Doprawiam solą, pieprzem, papryką, smaruję olejem i układam na grillu razem z pomidorkami.

Sos:
Liści bazylii miksuję z olejem,  sokiem z cytryny. Dodaję sól, pieprz, jogurt grecki i mieszam całość. Szparagi podaję z sosem.

2 komentarze: