wtorek, 17 maja 2016

Karkówka z korniszonami

Karkówka w marynacie musztardowo korniszonowej. Postanowiłam wykorzystać korniszony domowe które bardzo fajnie pasują do tego mięsa. Uzyskamy też bardzo smaczny sos.














75 dkg karkówki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz
1/3 szklanki octu winnego
1 łyżka musztardy
7 korniszonów
1 łyżeczka rozmarynu
smalec
1 łyżka mąki krupczatki
pieprz kolorowy

Karkówkę kroję w grube plastry, przekładam do naczynia, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, dodaje czosnek sprasowany, ocet winny, musztardę, sól, pieprz, rozmaryn, całość dokładnie mieszam odstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień, przekładam karkówkę do brytfanny i przesmażam z każdej strony na smalcu. Podlewam od czasu do czasu sokami z marynaty, i duszę na wolnym ogniu aż będzie miękkie, około godzinę. 30 minut przed końcem dodaję pokrojone w paski korniszony. Jak mięso będzie gotowe wyjmuję je, korniszony także i robię sos.Mąkę rozrabiam w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewam do gotującego się wywaru od mięsa i mieszam cały czas. Mięso podaję z sosem i korniszonami, posypuję pieprzem kolorowym

2 komentarze:

  1. na dziś mam karkówkę, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś coś podobnego i jakoś nie skradło naszych serc, ale danie prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń