niedziela, 15 maja 2016

Jogurtowy dorsz z warzywami

Szukałam pomysłu na dorsza i tak oto powstała ta pyszna patelnia i ryba jogurtowa z bakłażanem, makaronem i brokułami.Syte danie które łączy w sobie wiele składników zdrowych.



 











dorsz:

25 dkg filetu z dorsza
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
przyprawa do ryb
olej

warzywa:
1 bakłażan
1/2 brokuła
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1/2 papryczki chili
100 g makaronu drobnego
sól, pieprz
natka pietruszki


Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Brokuły gotuję też aldente w osolonej wodzie. Bakłażana kroję na plastry sole z dwóch stron odstawiam a 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam posypuje pieprzem i smażę na oleju na patelni grillowej, razem z pomidorkami.
Filet z dorsza kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski, dodaję jogurt, kurkumę, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość mieszam dokładnie i odstawiam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażę na oleju dosłownie po minucie z każdej strony.
Do ryby dodaję brokuły, bakłażana, pomidorki makaron i całość mieszam, doprawiam, posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz