środa, 6 kwietnia 2016

Brokułowa sałatka z tuńczykiem


Wiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni.  Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje.


















1/2 brokuła
2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
10 oliwek czarnych
1 szklanka makaronu muszelki
5 pomidorków koktajlowych
4 suszone pomidory
natka pietruszki

sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/3 puszki tuńczyka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu greckiego

Jajka gotuję na twardo. Makaron gotuję aldente. Brokuł dzielę na różyczki też gotuję aldente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Jedną trzecią tuńczyka przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę Dijon, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym.


2 komentarze: