piątek, 29 kwietnia 2016

Boczniaki z cukinią i kuskusem



Lekka bardzo zdrowa patelnia dla wegetarian i nie tylko. Często lubię robić obiady bez mięsa którymi można się też najeść.Polecam na wiosnę dla osób które chcą zadbać też o linię.




















1/2 szklanki kaszy kuskus
250 g boczniaków
20 dkg pieczarek
2 marchewki
2 małe cukinie
1 cebula czerwona duża
100 g tofu
sól, pieprz
przyprawa garam masala
natka pietruszki
przyprawa curry
olej

Kuskus zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem. Boczniaki, pieczarki myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz,  na tej samej patelni przesmażam cukinię pokrojoną na kawałki. Przekładam do grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam jeszcze według uznania, posypuję natką.

3 komentarze:

  1. Fajny przepis, pyszna kompozycja smaków i jak zwykle wygląd cudny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie lekkie obiady zawsze mnie przekonują :) fajna propozycja także do lunchboxa :)

    OdpowiedzUsuń