poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Bagietki zapiekanki z jajem


Zapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu.
























ciasto:
40 dkg mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 dkg drożdży
200 ml letniej wody


Dodatki:
1 burak pieczony
4 parówki małe
4 jajka
7 oliwek zielonych
1/2 papryki zielonej
1 garść rukoli
4 pomidorki koktajlowe
oliwa z pomidorów suszonych
czosnek z pomidorów suszonych
zioła prowansalskie
natka pietruszki
pieprz

Ciasto:


Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie .
Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół.  Spryskuję wnętrze wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane

Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut,  temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie lejące. Przed podaniem posypuję rukolą, natką.
.




4 komentarze: