czwartek, 31 marca 2016

Zielona sałatka


Zielona sałatka która zwiastuję wiosnę. Lekka, zdrowa powstała z tego co miałam w lodówce. Idealna na poświąteczny posiłek.  A że lubię bardzo zielone warzywa wyszła sałatka zielono mi.









1/2 brokuła
2 garście rukoli
1 cukinia mała
10 oliwek zielonych
4 pomidory koktajlowe
1 szklanka makaronu penne
100 g łososia sałatkowego
5 gałązek natki pietruszki
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz
olej


Brokuły gotuję aldente w osolone wodzie. Tak samo gotuję makaron.Cukinię kroję na plastry i przesmażam na oleju na patelni grillowej. Rukole myję i połowę większą układam na talerzu. Dodaję makaron, plastry cukinii, oliwki, kawałki łososia, połówki pomidorków. Resztę rukoli, i pokrojoną natkę pietruszki przekładam do pojemnika wysokiego i z jedną łyżką jogurtu miksuję blenderem na sos. Dodaję resztę jogurtu sól, pieprz i mieszam dokładnie. Nie dodaję od razu całego jogurtu do miksowania bo sos będzie za rzadki. Sosem polewam sałatkę przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zielone sałatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie i ma same składniki, które lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak wiosennie na Twoim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń